Opublikowany przez: Kasia P. 2019-02-26 19:50:26
Autor zdjęcia/źródło: unsplash
W piątek mięs się nie je – mówi tradycja, a jak jest w praktyce? Często mamy wielkie chęci na postne dania na piątek, ale… Pojawia się „ale” związane z brakiem pomysłów na właściwe danie. Dlatego właśnie mam dla Was listę przepisów prosto od babci. Znajdują się na niej zarówno propozycje sprawdzone i mocno tradycyjne, jak i całkiem nowoczesne i zaskakujące. Miłego gotowania!
Składniki:
- 800g filetów z łososia
- pomidorki koktajlowe
- 1 por
- oliwa z oliwek, masło
- koperek
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Pokroić filety na 4 porcje i odciąć z nich skórę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie posmarować sokiem z cytryny i oliwą. Tak zamarynowana ryba powinna postać minimum godzinę. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Umytego pora pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Na tak przygotowanych porach położyć łososia i posypać do koperkiem. Położyć na filety odrobinę masła. Na wierzch położyć pomidorki. Piec 15 minut.
Składniki:
- 500g filetów np. dorsza
- 200g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki curry w proszku
- oliwa
Wykonanie:
Osuszone filety doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mieszance mąki pszennej z curry Świeży szpinak pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć szpinak na maśle z czosnkiem, dodać śmietankę, przyprawić i zagotować. Opcjonalnie oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać i odstawić. W międzyczasie smażyć filety na oliwie po obu stronach. Potem obłożyć rybę szpinakiem i razem podgrzewać na patelni.
Składniki:
- 850g oczyszczonych filetów z karpia
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- 1/3 szklanki rodzynek
- 200g śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna, masło
Wykonanie:
Na dobę przed gotowaniem karpia pokroić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące pszennej. Następnie pokrojoną na krążki cebulą otoczyć ułożonego w szklanym (zamykanym) naczyniu i odstawić do lodówki. Następnego dnia wyjąć karpia i smażyć z każdej strony na maśle na patelni. Obsmażone filety układać w naczyniu. W międzyczasie pokroić na plasterki pieczarki. Drugą cebulę drobno posiekać, a następnie zeszklić. Dodać do cebuli pieczarki i smażyć przez ok. 7 minut, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu ułożyć warstwy: karp, cebula i pieczarki, następnie rodzynki i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Na kilka minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch śmietanę. Po pieczeniu podawać posypane danie pietruszką.
Składniki:
- 500g filetu np. z dorsza
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 350 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki bułki tartej
- masło, oliwa
- 1 łyżeczka curry w proszku
- koperek, natka pietruszki, oregano, bazylia (świeże lub w proszku)
Wykonanie:
Rybę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i curry i włożyć do melaksera lub rozdrabniacza. Dodać bułkę tartą, jajko, łyżkę masła i zioła. Zmiksować. Formować małe pulpeciki i smażyć z każdej strony na złoty kolor na patelni z uprzednio podsmażonym czosnkiem. Dodać passatę, doprawić raz jeszcze i gotować bez mieszania ok. 7 minut.
Składniki:
- 150g makaronu penne
- 100g szpinaku
- 100g wędzonego łososia
- 150g pomidorków koktajlowych
- 50g tartej mozzarelli i gorgonzoli
- 60 ml śmietanki kremowej 30%
- sól, pieprz, ostra papryka, bazylia do smaku
Wykonanie:
Ugotować makaron. W międzyczasie pokroić drobno świeży szpinak i trzymać w garnku na ogniu aż zmięknie, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Do garnka wlać śmietankę, startą mozzarelle i gorgonzolę i czekać aż się rozpuszczą. Polać masą serową makaron ze szpinakiem. Doprawić papryką. Położyć na wierzch łososia wędzonego i lekko wcisnąć go w makaron. Ostatnia warstwa to pomidorki koktajlowe. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok. 15 minut. Udekorować bazylią.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.